Alle mensen in de Compost Community zijn fan van ambtenaren. Jullie maken wormenhotels mogelijk overal in Nederland. Dankjewel voor jouw inzet!
Meer wormenhotels zijn hard nodig, want veel gemeenten hebben moeite om aan de landelijke en EU regelgeving te voldoen om succesvol organisch afval gescheiden in te zamelen.
Wat met reguliere inzameling niet lukt, wordt met wormenhotels makkelijk, leuk en op de lange termijn succesvol.
We willen allemaal een schonere afvalstroom, minder overlast en minder transport. Wormenhotels maken dit mogelijk.
- Door het ‘voeren’ van dieren zijn bewoners automatisch bewust dat de afvalstroom correct gescheiden wordt en niet vervuild kan zijn met plastic.
- Door de buurtgemeenschap rondom elk wormenhotel is er veel minder overlast omdat de buurt samen zorg draagt voor de openbare ruimte.
- Met een wormenhotel elimineren we transport volledig. Het afval wordt direct waar het ontstaat omgezet in duurzame compost en potgrond.
Met aantoonbare resultaten wordt het makkelijk om intern draagvlak te creëren voor deze innovatieve vorm van afvalinzameling én afvalverwerking in één.
Als extra bonus krijg je bewoners die wél willen én blij worden van de gemeente. Een wormenhotel in de buurt creëert sociale cohesie, draagt bij aan duurzaamheidsdoelen en biodiversiteit in de stad, bewoners dragen zelf zorg voor de openbare ruimte en dat alles zonder gezeur en klachten. Wat wil je nog meer?
Download Whitepaper
Wil je alle informatie om wormenhotels succesvol te implementeren in jouw gemeente handzaam bij elkaar? Mail ons even en we sturen je een handig whitepaper met alles wat je moet weten om een wormenhotel project te starten en op de lange termijn succesvol te organiseren.
Contact met andere ambtenaren
Veel ambtenaren die beginnen aan een wormenhotelproject vinden het fijn om even te sparren met gelijkgestemden. Wij helpen je graag om in contact te komen met andere ambtenaren die werken bij gemeenten die reeds succesvol wormenhotels hebben geïmplementeerd in de afvalverwerking.
Misvattingen
Wormenhotels veroorzaken geuroverlast
Gelukkig is dat niet zo. Integendeel, doordat de verwerking van het organische afval direct start (binnen 30 minuten na het inwerpen) komt er geen geur vrij. De microben uit de compost zorgen daar voor. We horen continu van bewoners dat ze zo blij zijn dat ze geen stinkende kliko of gft container meer hebben. Wil je het zelf ervaren? Boek een wormensafari!
Wormenhotel trekken ongedierte aan
Veel gemeenten zetten wormenhotels is als ‘kanarie in de kolenmijn’ en zetten in op preventie én oplossen van het echte probleem in plaats van symptoombestrijding. Ratten en ander ongedierte worden namelijk vooral veroorzaakt door organisch afval (met name brood) dat op straat wordt gegooid. Wormenhotels zorgen juist dat mensen leren om geen voedsel op straat te gooien en bieden direct een concreet alternatief om het wél correct te verwerken. Uiteraard zijn wormenhotels niet toegankelijk voor ongedierte. Wil je hier meer over weten? Download het Wormenhotel Whitepaper.
Bewoners willen niet of doen het fout
Het succes van de honderden wormenhotels in Nederland is te danken aan de radicale bottom-up aanpak. We werken alleen met bewoners die zelf vragen om een wormenhotel, dat is essentieel voor lange termijn succes. Gelukkig zijn er al duizenden bewoners die heel graag een wormenhotel willen, overal in Nederland. Uiteraard zorgen we voor goede professionele begeleiding en we kijken of bewoners het goed doen. We zien overal dat mensen het willen én goed doen.
Wormenhotels zijn nooit een serieuze oplossing voor de hele wijk/stad/gemeente
We snappen dat een paar losse wormenhotels geen zoden aan de dijk zetten. Maar onderschat het effect ook niet, want we zien snel het effect met duidelijke en aantoonbare resultaten. Als het op kleine schaal bewezen succesvol is gaan we door. Het bespaart de gemeente veel geld, dus structurele financiering is dan mogelijk voor uitbreiding. Een wormenhotel kan veel meer GFE verwerken dan een normale inzamelcontainer, dus er zijn minder locaties nodig waardoor het effect snel groter wordt.
Wormenhotels zijn (veel) duurder dan alternatieven
We zoeken eerst uit hoeveel bestaande alternatieven écht kosten, want veel gemeenten weten dit niet. Dan blijkt altijd dat wormenhotels veel goedkoper zijn. Door direct structureel budget beschikbaar te stellen loopt het wormenhotel project goed vanaf de start. Daardoor wordt het steeds goedkoper. Het blijkt een goede investering en bespaart de gemeente veel geld.
Onze gemeente heeft er geen geld voor (we krijgen geen toestemming van de gemeenteraad, wethouders, politiek)
Vaak zoeken enthousiaste ambtenaren op de verkeerde plek naar geld en gaan niet voor structurele financiering uit de afvalstoffenheffing. Daardoor zien politici kostbare subsidie potjes leeglopen en geven ze geen fiat op een vervolg, de financiering stopt en er is inderdaad geen geld (meer) voor. Gelukkig kan het ook anders lopen.
Wees eerlijk naar de politiek en maak duidelijk dat dit betaald moet worden uit de afvalstoffenheffing, het is immers een wettelijk verplichte taak van de gemeente om gescheiden afvalinzameling aan te bieden. Er blijkt dan heel erg veel geld beschikbaar te zijn, bovendien is er maar een miniem deel nodig voor een structureel gefinancierd project. Wormenhotels blijken in de praktijk veel goedkoper te zijn dan reguliere inzameling. De politiek is snel enthousiast en hoeft geen andere subsidie potjes aan te spreken. Het geld komt gewoon uit het budget waar het wettelijk gezien vandaan hoort te komen en raakt niet op. Sterker nog, het project kan makkelijk uitgebreid worden, bespaart nog meer geld en er blijft meer geld over voor andere dingen.
Afvalverwerking met wormenhotels voldoet niet aan de regels
Veel ambtenaren durven het niet aan op basis van onderbuikgevoel én zoeken niet uit wat de regels echt zijn. Gelukkig hebben wij alle regelgeving al in detail uitgezocht. We kunnen dit uiteraard volledig onderbouwen en afvalverwerking met wormenhotels voldoet gewoon aan alle wettelijke regels. Online vind je helaas nog veel misinformatie die niet goed onderbouwd is, dus laat je niet van je stuk brengen, maar verdiep je eerst in de bronnen achter de informatie die je leest.
Bewoners onderhouden het wormenhotel niet goed en nemen geen verantwoordelijkheid
Veel ambtenaren zijn geneigd om alle verantwoordelijkheid naar zich toe te trekken en gaan uit angst allerlei strenge eisen stellen aan bewoners. Dit zorgt er voor dat bewoners zich zoals bij veel andere projecten in de openbare ruimte wantrouwend opstellen en alle verantwoordelijkheid ook bij de gemeente neerleggen. Dit werkt averechts en zorgt voor een fiasco.
Gelukkig kan het ook anders. Wij vertrouwen bewoners en geven ze juist zelf verantwoordelijkheid (zonder dat te eisen of in regels vast te leggen). Doordat het wormenhotel project bottom-up georganiseerd wordt en de buurt eigenaarschap ervaart, krijgen de bewoners de kans te laten zien dat ze heel goed zijn in beheer en onderhoud. Gevolg is dat de gemeente er zelf vrijwel niets aan hoeft te doen. Het project loopt daardoor als een trein, want er is alle ruimte om de bewoners die toch wat hulp kunnen gebruiken te ondersteunen. De bewoners zijn trots dat ze het zelf regelen en goed erin zijn en ze gaan nog beter zorgen voor het wormenhotel. Het belangrijkste is dat iedereen elkaar vertrouwt vanaf het begin. Zo zorgen we samen dat het goed komt.
Ik heb een andere vraag over wormenhotels in mijn gemeente
Fantastisch! We horen het graag. Mail ons jouw vraag en we zorgen dat deze pagina aangevuld wordt.